Aamupalana yönylisämpylät
08.01.2025

Yönylisämpylät pelastavat aamun. Ihana saada tuore sämpylä aamupalaksi. Ensimmäisenä aamulla uuni päälle ja sämpylät kohoamaan. Sen jälkeen vasta aamutoimet ja pukeutuminen, jotta kerkeää arkiaamuina saada sämpylät aamupalaksi.
Ihanan helppo ohje löytyi Ruoka ja Koti -sivustolta, hyvin nopeasti saa sekoitettua aineet edellisenä päivänä https://www.ruokajakoti.fi/Yon+yli+-sampylat .
Ainekset
14 kpl
6 dl vehnäjauhoja
3 dl kaurahiutaleita
1 pss (11 g) kuivahiivaa
1,5 tl suolaa
5 dl vettä (kylmää)
0,5 dl rypsiöljyä
Ohje
- Mittaa jauhot, kaurahiutaleet, kuivahiiva ja suola reilunkokoiseen kulhoon (taikina kohoaa noin kaksinkertaiseksi). Sekoita.
- Lisää vesi (käytä viileää vettä) ja öljy. Sekoita ainekset keskenään esimerkiksi lusikalla - taikinaa ei tarvitse vaivata.
- Peitä kulho tiiviisti kelmulla. Anna sämpylätaikinan seistä jääkaapissa noin 12-14 tuntia.
Muotoilu ja paistaminen
- Laita uuni kuumenemaan 250 asteeseen.
- Ota taikinasta kahden lusikan avulla kasoja pellille leivinpaperin päälle. Älä vaivaa tai sekoita taikinaa ylimääräistä, jotta kuohkeus säilyy. Taikinasta riittää sämpylöitä kahdelle pellille.
- Anna sämpylöiden kohota ilman leivinliinaa uunin kuumenemisen ajan (noin 15 min).
- Paista 250 asteessa uunin keskitasolla noin 15 minuuttia, tai kunnes sämpylät ovat kauniisti ruskistuneita.
Vinkit
- Yön yli -sämpylät mahtuvat juuri ja juuri myös yhdelle pellille (noin 35 x 30 cm), jos sämpylöiden yhteen tarttuminen ei haittaa.
- Paista yksi pellillinen kerrallaan, ellet käytä kiertoilmauunia.
- Taikinaan voi hyvin lisätä 0,5 dl siemeniä (esimerkiksi auringonkukansiemeniä).